Jobba som kriminalreporter

Att jobba som journalist är för många ett drömyrke. Journalister rapporterar om aktuella och samhällsnyttiga händelser och ser till att allmänheten hålls uppdaterad om allt som händer i vår omvärld. Som journalist finns det många olika sätt att arbeta. En del journalister jobbar på tidningar där de skriver artiklar om olika ämnen. Tidningarna kan ha olika inriktning. En del jobbar bara med nyheter och en del jobbar kanske med något speciellt ämne, till exempel mode, sport eller motor.

För den journalist som känner en dragning till den mörka sidan i ett samhälle kan det passa att välja inriktning mot kriminaljournalistik. Då gäller det att alltid vara beredd på att rycka ut, dygnet runt för att följa polisens arbete och rapportera om det till allmänheten. Att rapportera om vilka brott som begås är en viktig uppgift och en kriminalreporters vardag kan verka spännande och fartfylld. Dock kan den lika gärna vara lika enformig och långtråkig som ett vanligt jobb. Journalisten kanske måste ägna många timmar åt att bevaka rättegångar som pågår under dagar och ibland även veckor. Det gäller också att ägna många timmar åt att läsa igenom protokoll från förundersökningar och rapportera om det på ett kortfattat sätt som allmänheten kan förstå. När det kommer en dom kan den vara på många sidor som snabbt ska läsas igenom så att journalisten kan rapportera om det.

En kriminalreporter jobbar tätt inpå poliser, åklagare och domstolar och försöker ständigt att få ut mycket information från dessa. De kommer ofta till en brottsplats samtidigt som polisen, ibland också före polisen. Då gäller det att vara så nära det går och ta bilder och samla information utan att förstöra bevis eller försvåra polisens arbete. Journalisterna måste också hela tiden tänka på den etiska aspekten av sitt arbete och inte avslöja för mycket information om misstänkta gärningsmän eller offer.