Journalister tar risker

Rapporterande journalister – stundtals livsfarligt

Journalister som gräver ner sig i obekväma sanningar och söker information om händelser, nyheter eller känslig information i krigs- eller diktatoriska stater kan utsättas för hot, våld eller på annat sätt straffas och råka illa ut i samband med sitt journalistiska arbete. Svenska journalister som fängslats utomlands på grund av journalistiska uppdrag och nyhetsrapporteringar har skett vid ett antal tillfällen. Faktum är att en del svenska journalister drastiskt skjutits ihjäl under pågående journalistiskt uppdrag.

Svenska journalister dödade i tjänsten

För att information skall komma fram och för att sanningen är viktig. Alla har rätt att få veta vad som händer i omvärlden. Detta har ett högt pris för en del av Sveriges journalister. Stundtals slutar det med tragedi och med livet som insats.

Den svenska radiojournalisten Nils Horner sköts till döds när han rapporterade från Kabul i Afghanistan år 2014. Frilansjournalisten Martin Adler sköts till döds i Somalias huvudstad Mogadishu – vilket skedde i samband med en demonstration i juni 2006. Finns flera andra exempel på journalister dödade i tjänsten. Hemma i Sverige har hoten och våldet ökat de senaste 10 åren. Totalt oacceptabelt i ett demokratiskt samhälle som Sverige.

Uppmärksamma journalisternas arbete

Mycket av allt det svåra, dramatiska och farliga arbetet journalisterna genomför utomlands, i synnerhet i krigsdrabbade eller katastrofdrabbade områden, varken ser eller hör tidningsläsaren eller tv-tittaren något om. Allmänheten kan tryggt luta sig tillbaka i soffan eller tidningsfåtöljen och reflekterar förmodligen rätt sällan över det svåra journalistiska arbetet som faktiskt ligger bakom nyhetsrapporteringen. Först när någon svensk journalist pliktar med livet instiftas hederspriser och stipendier åt journalistkårens ära.

Demokratins behov och nödvändighet av journalister som vågar leta efter sanningen, hur obekväm den än må vara är alltid överställd både makten och auktoriteten. Det fria ordet får aldrig dödas, fängslas eller straffas. Länder som inte efterlever lagstadgade åsikts- och tryckfrihets förordningar kommer förr eller senare förflytta samhällets positioner mot diktatur och bort från demokratin.

När det fria ordet fängslas, straffas eller dödas återföds diktaturen på nytt.